Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
The Effect of temperature treatment TiO2 nanoparticles on antibacterial properties
Bytesnikova, Z. ; Valeckova, V. ; Švec, P. ; Richtera, L. ; Šmerková, K. ; Vítek, Petr ; Adam, V.
The synthesis of TiO2 nanoparticles (NPs) under various temperature treatments was described and TiO2 NPs was subsequently tested as an antibacterial agent. Scanning electron microscopy (SEM), Raman spectroscopy, Dynamic light scattering (DLS) were used to confirm structure of TiO2 NPs and detect differences between individual batches treated with different temperature. Antibacterial properties were tested on Escherichia coli (E. coli). TiO2 NPs as photocatalyst was incubated with bacterial cells under ambient light. Changes in temperature treatment can affect diameter size and crystal structure of TiO2 NPs as well as its antibacterial properties.
Ekologické interakce skladištních členovců a patogenů ve skladovaných potravinách vedoucí k ohrožení člověka jako konečného spotřebitele
Wofková, Gabriela ; Hubert, Jan (vedoucí práce) ; Stejskal, Václav (oponent)
Ekologické interakce mezi skladištními členovci a patogeny vyúsťují v poškození skladovaných rostlinných komodit určených ke konzumaci lidmi a hospodářskými zvířaty. Poškození vede ke kvalitativním i ke kvantitativním ztrátám. Patogeny, vyskytujícími se ve skladovaných rostlinných komoditách, jsou mikroskopické houby produkující mykotoxiny a mnoho druhů bakterií. Členovci jsou schopni při spásání mikroskopické houby po skladech roznášet a nekontrolovatelně zvyšovat množství mykotoxinů v potravinách a krmivech. Taktéž dochází k roznosu bakterií, které mají patogenní vliv na člověka a bakterií, které mají schopnost přenášet a předávat si geny pro antibiotickou rezistenci. Práce shrnuje možná ohrožení člověka jako koncového spotřebitele způsobená patogeny a členovci a jejich interakcemi.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.